ANKARA – Kurban Bayramı'na 2 hafta kala kurbanlık hayvanlar ile satıcılar pazarlardaki yerlerini almaya başladı. Mühye köyündeki kurban pazarında alıcılar el yakan fiyatlardan, satıcılar ise müşteri yokluğundan şikayetçi.
Bu yıl Kurban Bayramı 1 Eylül Dünya Barış Günü ile aynı güne denk gelirken, bayram tatili de 10 gün olarak belirlendi. Tatilin uzatılması, ekonomiyi yeniden canlandırma girişimi olarak yorumlanırken, ekonomik durgunluk ise kurbanlık pazarlarını vuracak gibi duruyor. Bayram hazırlıkları kapsamında kurbanlıklar ve satıcıları kendileri için belediyeler tarafından kurulan pazarlarda yerlerini almaya başladı. Ankara’nın merkezine en yakın kurban pazarı olan Müyhe köyünde 90 çadırlık Kurban Satış ve Kesim Alanı kuruldu. Çankaya Belediyesi'nin organize ettiği Mühye Köy Kurban Satış ve Kesim Alanında bayrama 2 hafta kalmasına rağmen henüz çadır yerlerinin yarısı dahi dolmadı.
90 ÇADIRLIK PAZAR
40 çadırı küçükbaş hayvanlar için ayrılan alanda, henüz sadece bir tane küçükbaş hayvan çadırı bulunuyor. Pazara daha çok Kastamonu, Çorum, Kars, Erzurum, Ardahan ve Amasya gibi illerden kurbanlıklar getiriliyor. Sadece çadır kurmak için yer ayıran belediye ise hayvan sahiplerinden 3 bin 500 TL para alıyor. Buna karşılık çadır sahiplerine su, tuvalet gibi hizmetler sunuyor, fakat belediyenin verdiği su sıcak havalar sebebiyle çoğu zaman yetmiyor ve çadır sahipleri el arabalarıyla hayvanlarına su taşıyor. Bunun yanında tuvalet ve banyo hizmetini üstlenen Çankaya Belediyesi’nin kurduğu tuvaletler ise kullanılamayacak kadar kötü durumda.
ALICI DA MUTSUZ SATICI DA
Çadırlardaki büyükbaş hayvanların değeri 7 bin ile 20 bin TL arasında değişirken, bu durum hırsızların da dikkatini çektiği için çadır sahipleri geceleri sırayla nöbet tutuyor. Pazarda en çok dikkat çeken ise alıcıların da satıcıların da mutsuz olması. Satıcı müşterilerin ilgisizliğinden, alıcılar ise fiyatların pahalılığından dertli.
‘GEÇ ALINMIŞ BİR KARAR’
“Pazarda müşteri çok ama alıcı yok” diyen besici Mustafa Yıkılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın politikalarına tepki gösterdi. 2 ay önce bakanlığın “Dişi hayvan kesim yasağı” getirmesine değinen Yıkılmaz, “Kesinlikle dişi hayvan kesimi yasaklanmalıdır ancak bu karar kurban bayramından 2 ay önce alınamaz. İnsanlar dişi hayvan aldı besledi şimdi hayvanları getirip satamıyorlar. Bu insanların hepsi iflas edecek, bakanlığın bunları hesap etmesi gerekir” diye konuştu.
‘RÜŞVET İLE RAPOR ALIYORLAR’
Pazardaki boşluğu geç alınan “Dişi hayvan kesme yasağı” kararına bağlayan Yıkılmaz, “Birde ‘Dişi hayvan olmadığı için erkek hayvanlar çok pahalı’ diye söylenti çıkardılar. İnsanlar gelip hayvan almaya korkuyorlar” şeklinde konuştu. Yasağa rağmen sahtekarlık yapıldığını söyleyen Muharrem Gevşek isimli satıcı da, “Elinde dişi hayvanı olanlar veterinere 50 TL rüşvet vererek ‘Dişi olmasına rağmen kısırdır” veya ‘Damızlık değildir’ raporu alıyorlar ve dişi hayvanları pazarda satıyorlar” dedi.
‘5 MİLYON HAYVAN HEBASINA NASIL ULAŞTILAR’
Tarım ve Hayvancılık Bakanının, “Türkiye’de 5 milyon büyük baş hayvan var” sözlerine atıf yapan bir başka satıcı İsmail Demirbağ, “Türkiye’de bu kadar hayvan olması imkansız. Tarım İl Müdürlüklerinde denetimsizlik var. 10 yıl önce kesilmiş hayvan hala canlı görünüyor. Küpeleri Tarım İl Müdürlüğünden düşürülmemiş bu yüzden kayıtlarda 5 milyon hayvan yaşıyor görünüyor” diye konuştu. Demirbağ, ahırlara girilip sayım yapıldığında 1 milyondan fazla büyük baş çıkmayacağını savundu.
‘BELEDİYE HİZMETLERİ YETERSİZ’
Kurban pazarında nakliye, çadır, yeme, içme gibi giderlerin pahalı olduğunu söyleyen besici Devlet Karataş, “Buraya gelip gidişimiz her şey dahil 20 bin TL’ye yaklaşıyor. Belediye bizden 3 bin 500 TL alıyor ve karşılığında hizmet vermiyor. Suyumuz az tuvaletler berbat, banyo var ancak o banyoda insanın temizlenmesine imkan yok. Buna rağmen biz bu parayı belediyeye veriyoruz” diye konuştu. Ayrıca pazar yerinde fırsatçıların kol gezdiğini söyleyen Karataş, “Dışarda 1,5 lira olan içme suyunu burada 3 TL’ye satıyorlar belediyenin buna da bir önlem alması gerekiyor” diye konuştu.
Barış Boyraz - dihaber