ADANA - Mısırın bu yıl sıcaklardan kaynaklı veriminin düştüğünü belirten mısır yetiştiricileri, borç batağında olduklarını ve zararına ürün sattıklarını belirtti.
Tarım kenti Çukurova'da birçok ürün bu yıl aşırı sıcaklardan etkilenirken, çiftçiler ise ürünlerini zararına sattı. Zararın satılan kavun ve karpuzun yerini şimdi de mısır aldı. Aşırı sıcaklardan ve her yıl artan tarım giderlerinden nasibini alan mısır yetiştiricileri, zamlardan da dert yandı.
Mısır yetiştirici Özcan Akdağ, mısırın olgunlaşma döneminde havaların aşırı ısınmasından dolayı veriminin düştüğünü anlattı. Her yıl tarım giderlerinin arttığını dile getiren Akdağ, “Her yıl mazota, gübreye,ilaca ve tohuma zam geliyor. Çiftçiler de arazisini ekmeyip, kiraya veriyor. Bir dönüm arazi 500 ila 1000 TL arasında kiraya veriliyor. Çiftçi şuan bitmiş durumda” dedi.
‘EKİM YAPMAMIZ MEÇHUL’
Arazilerinin az olmasından dolayı diğer çiftçiler gibi tarlalarını kiraladıklarını ifade eden Akdağ, kira bedellerinin kendilerini çok zorladığını anlattı. Akdağ, “Kira ve tarım girdilerinin yanında mısır için sulama birliğine para veriyoruz. Bunun yanında ise hem biçer dövere hem de nakliyatına para veriyoruz. Toplam maliyetimiz, bir dönüm bin 200 kilo mısıra denk geliyor. Şu anda tarlalarda biçilen mısır 900 kilo ile bin 300 kilo aralığında. Bu bizim zarar ettiğimizin kanıtı. Seneye bu ekimi yapıp, yapmayacağımız ise meçhul” sözleriyle durumlarını özetledi.
'DURUM VAHİM’
Şuan Mısır’ın 650 ila 700 kuruş arasında satıldığını aktaran Akdağ, bölgelere göre kalite düşüşü olduğunda ise buna bağlı olarak fiyatın gerilere gittiğini söyledi. Akdağ, devletin çiftçiye sahip çıkıp, girdi maliyetlerini düşürerek, desteklemesi gerektiğini belirtti. Mısırın devlet tarafından ithal edilmesi nedeniyle fiyatının düştüğünü de sözlerine ekleyen Akdağ, “Kısaca çiftçinin durumu vahim. Devlet çiftçiye sahip çıkmazsa çiftçi tarım yapamaz duruma gelir” dedi.
'GİRDİLER HER YIL KATLANIYOR’
Çiftçinin her yıl girdi maliyetlerinin artmasından şikayet eden Ferdi Avcı da, çiftçinin zor durumda olduğunu ve borç batağında olduğunu aktardı. Aşırı sıcaklardan kaynaklı verimin düştüğünü ifade eden Avcı, “Ben biçer döverciyim. Her yıl tarım biraz daha kötüye gidiyor. Biz başka çiftçinin tarlasını biçerken para toplamada zorlanıyoruz. Devletin bir an evvel çiftçilere bir çare bulması gerekiyor. Çünkü, tarlayı eken sürekli zarar ediyor. 4 yıldan beri mısırın fiyatı 600 ila 700 arasında değişiyor. Ama girdiler her yıl katlanarak artıyor” diye konuştu.