ANKARA - Ekonomist Aziz Konukman, Almanya’nın koz olarak ileri sürdüğü Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmemesi halinde ekonomiye uzun vadede zarar vereceğini söyledi.
Türkiye- Almanya ilişkilerinde, referandum sürecinden bu yana devam eden gerginlik ardından Berlin hükümetinin, Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmemesi çağrısı tartışılıyor. Ekonomist Aziz Konukman, Gümrük Biriliği'ne ilişkin dihaber'e değerlendirmelerde bulundu.
Konukman, Gümrük Birliği Anlaşması'nın ilk dönemlerine işaret ederek, "Bazı liberal çevreler Gümrük Birliği'ni değerlendirmeden, AB'ye girersek demokrasinin yolu açılır diye düşünmüşlerdi. Sol aydınlar ise gümrük birliğinin Türkiye'nin aleyhine olacağını, sanayisi gelişmekte olan bir ülkenin dış ticaretinden gelişmiş kapitalist ülkelerin yararlanacağı şeklinde değerlendirmeler yapmıştı. Hatta o dönem benimde imzamın bulunduğu Gümrük Birliği karşıtı bir bildiri yayınlanmıştı" hatırlatmasında bulundu.
'GENİŞLETİLMESİ YARARINA OLACAK'
Gümrük Birliği'nde esas sıkıntının "serbest ticaret anlaşmaları" olduğunu ifade eden Konukman, "AB herhangi biriyle serbest ticaret anlaşması yaptı diyelim. Karşılıklı olarak birbirlerinin sanayi ürünlerinde vergileri sıfırlıyorlar. Bu malların Türkiye'ye otomatikman gümrüksüz girmesine izin veriyorlar ama Türkiye'den ihraç edilen mallar için, AB üyesi olmamasından kaynaklı durum aynı değil. Türkiye'nin sattığı mallara vergi konulabiliyor. Bu da dış ticarette kayba yol açıyor, Türkiye sürekli mağdur oluyor" diye konuştu. Konukman, Türkiye'nin taraf ya da söz sahibi olmadığı 26 serbest ticaret anlaşması olduğu belirterek, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi bu haliyle Türkiye'nin yararına olacaktır" dedi.
'GÜMRÜK BİRLİĞİNDE PATRON ALMANYA'DIR'
Türkiye'nin uzun süredir anlaşmanın genişletilmesinin peşinde olduğunu vurgulayan Konukman, "Ama anti-demokratik uygulamaları devam ederken, Alman vatandaşları cezaevindeyken, bunların güncellemesi mümkün değil. Gümrük Birliği'nde patron Almanya'dır, Merkel'dir. Bunu bilmemiz lazım" dedi.
'NOTLAR YÜKSELSE BİLE YATIRIMLAR OLMAYABİLİR'
Konukman, Almanya'nın çağrısı üzerine anlaşmanın genişletilmemesi durumunda doğrudan yatırımların daha da azalacağını, uzun süreli kredi kullanan Avrupa bankalarının soğutulacağını söyledi. Türkiye ekonomisinin bağımlı olduğu sıcak para girişinin kısa vadede etkilenmeyeceğini ifade eden Konukman, "Sıcak para Türkiye'deki faizlere bakar. Bunlar serseri paradır, girer ve çıkar. Gümrük Birliği üzerinden tehditler yakın değil uzun vadede ortaya çıkar. Mesela kredi notları yükselse bile doğrudan yatırımlar olmayabilir" dedi.
'AKP'NİN SENARYOSU TUTMAYABİLİR'
Konukman, "Saray çevresinin zaten uzun vadede bir politikası yok. Kısa vadede sorunları çözmek, günü kurtarmak istiyorlar. Onun için Gümrük Birliği üzerinden yaptırımları aşabilirler. Ama FED ya da Avrupa Merkez Bankası'nın faiz yükseltme durumunda AKP'nin senaryosu tutmayabilir" diye belirtti.